Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Brexit virus florerer, også blandt svin

Apr. 2019 | Af JETTE BECK, redaktør

  • 104378_1

Storbritanniens EU-politik virker inficeret, hvilket ikke er helt forkert. Brexit virus har været i udbrud tidligere.

Den 22. maj 2017 skrev flere engelske medier om et hepatitis E udbrud i Storbritannien, hvor over 60.000 mennesker formodes at have fået influenza-lignende symptomer af, at spise for dårligt tilberedt svinekød fra EU. Ifølge the Times kalder Dr Harry Dalton, som er læge i tarmsygdomme fra Exeter Universitet, kaldte hepatitis virusset for Brexit virus fordi man mente, at virus var kommet fra udenlandske kødprodukter.

Undersøgelser foretaget i regi af et EU projekt har ikke kunnet bekræfte påstanden om, at den variant af smitte med hepatitis E virus (HEV) er kommet fra kød udenfor Storbritannien. Det er dog korrekt, at rå svinelever kan indeholde HEV, og at mennesker kan blive smittet ved at spise leverprodukter, der ikke er blevet varmebehandlet.

Virus i svinelever er tæt beslægtet med infektionsvirus

DTU Center for Diagnostik skriver, at tilfældene af leverbetændelse er steget markant i Europa. Betændelsestilstanden er forårsaget af en genotype af Hepatitis E virus, som også findes i svin. Svin betragtes som hovedreservoiret af HEV, og forskere fra DTU har tidligere vist, at virus i svinekød er tæt beslægtet med det virus, der kan give HEV infektioner hos mennesker. HEV er udbredt i danske svinebesætninger. Det er ikke noget grisene bliver syge af.

Akutte tilfælde fra vildt og rå pølse

I Japan og Sydfrankrig har der været akutte tilfælde af HEV leverbetændelse hos mennesker. I Japan blev HEV fundet i hjortekød og vildsvinekød. Årsagen viste sig at være utilstrækkelig varmebehandling af kødet før servering. I Sydfrankrig, hvor prævalensen af HEV er meget høj i mennesker, spises en særlig delikatesse kaldet figatelli. Det er en leverpølse, der traditionelt spises rå. Figatelli blev serveret for en familie på fem, hvor tre familiemedlemmer som spiste af leverpølsen blev syge og diagnosticeret med HEV.

I et bachelorprojekt har DTU Veterinærinstituttet undersøgt leverprodukter i supermarkedet, og fandt kun HEV i én ud af 78 produkter. Hvis bare kød og lever varmebehandles godt, bliver HEV ødelagt, så leverpostejen skal vi ikke være bange for.

Måske kan der vaccineres

Lars Erik Larsen, professor ved DTU forklarer, at de fleste grise er fri for virus ved slagtning, men en lille andel har HEV. Svin bliver ikke klinisk syge af HEV. Den gængse opfattelse er, at smågrisene er beskyttet af antistoffer fra soen, og når disse falder til et ikke-beskyttende niveau, bliver den straks inficeret af HEV på grund af det høje smittepres i stalden. Smågrisene smittes altså typisk ske omkring 8-12 ugers alderen. Grisen vil være fri for virus inden slagtning, men da der er påvist HEV primært i leveren fra svin i supermarkeder, må der være svin, der enten smittes senere eller har et længere infektionsforløb.

Nye undersøgelser fra DTU Veterinærinstituttet viser imidlertid, at antistoffer fra modergrisen reducerer forekomsten af HEV. Vaccination af søer kan derfor være en fremtidig mulighed for, at reducere forekomsten af Hepatitis E virus i slagtesvin, og dermed nedsætte smitterisikoen for mennesker. Det arbejdes der videre med.

Det er ikke farligt at spise grisekød

Herhjemme har branchen fulgt hepatitis E tæt i mange år. Vibeke Møgelmose, afdelingsleder hos L&F Fødevaresikkerhed, veterinære forhold og risikoanalyse, fortæller, at man trygt kan spise gris, og at man blot skal fokusere på almindelig god køkkenhygiejne, samt korrekt tilberedning af grisekødet.

- Man skal ikke være bange for at spise leverpostej, bare man sikrer sig at postejen er gennembagt, siger Vibeke Møgelmose. Hun forklarer at HEV er udbredt i hele verden i lande med betydende svineproduktion.

- Vi følger situationen tæt i samarbejde med blandt andet KU, DTU, SSI og Fødevarestyrelsen. Og vi er i løbende dialog med vores medlemmer, hvordan de forholder sig.

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame