Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Er vi blevet klogere på mælkeanlæg?

Apr. 2019 | Af KASPER GADE PANDURO, konsulent SvineRådgivningen

  • 104413_1
  • 104413_2
  • 104413_3
  • 104413_4
  • 104413_5
  • 104413_6

Det er efterhånden ved at være en del år siden, at de første mælkekop-anlæg kom på markedet. Siden da er der kommet billigere udgaver af mælkeanlæg og deciderede mini-vådfodringsanlæg til. Men er vi blevet klogere på hele denne jungle?

Ligegyldigt hvilket system du som svineproducent vælger er der flere ting, som går igen som de vigtigste punkter i driften af anlægget. Hvad end du vælger et anlæg i den dyre ende, eller vælger et anlæg i den lidt billigere ende, så er der sammenfald mellem de vigtigste elementer i driften af anlæg.

Vi ved, at det ikke er det sjoveste

Man skal huske at gøre sig grundige overvejelser, inden man investerer i et mælkekop-anlæg, mini-vådfodringsanlæg eller anden supplerende fodring i farestalden. Hvad er det, der udløser, at det netop er det anlæg, der er på tale som den næste investering på din bedrift? Er det pladsproblemer i farestalden, fordi der laves rigtig mange ammesøer? Måske er man steget to - tre levendefødte per kuld over de sidste par år, samtidig med at managementniveauet er steget og dødeligheden faldet. Man skal gøre sig overvejelser omkring, hvordan denne investering skal løfte ens produktion. Er målsætningen at fravænne tungere og ældre grise? Eller er målsætningen at øge produktiviteten i stalden ved at køre flere søer igennem anlægget? Og har man i givet fald plads til det? Hvor er det, at man har sin flaskehals, hvilket staldafsnit sætter den begrænsende faktor i stalden?

citat start

Som tommelfingerregel må forbruget ikke overstige otte til ni kroner pr gris.

citat slut

Driften - den kedelige del

Vi kommer ikke udenom det. Hygiejne er noget af det vigtigste, når man snakker drift af et anlæg, det er noget af det, årene med mælkeanlæg har lært os. Det skal være rent. Og man skal have en fast procedure for, hvordan anlægget skal gøres rent. Det skal være således at selvom den medarbejder, der til dagligt er ansvarlig for pasning og drift af anlægget, er taget på ferie, så er der aldrig den mindste tvivl om, hvorledes vaske- og desinfektionsproceduren skal køre. Når vi taler om hygiejne i "køkkenet", så skal det ske som alt andet i svineproduktionen; i faste rutiner. Derudover skal det være nemt at gå til, så der ikke behøves den helt store manual til at udføre rengøringen.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame