Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Bæredygtighed skal kunne dokumenteres

Apr. 2019 | Af ANETTE ECKHOLDT, freelance journalist

  • 104795_1
  • 104795_2
  • 104795_3
  • 104795_4
  • 104795_5

Danish Crown har lanceret bæredygtighedsmål for svinekød.

Målet er at imødekomme forbrugers stigende efterspørgsel efter kød med lavere klimaaftryk og måske høste en merpris for varen. Hvis indsatsen skal være troværdig, skal den også dokumenteres. Derfor er Danish Crown nu er gået i gang med at certificere klimabelastningen ude hos slagtesvineproducenterne. HYO har besøgt svineproducent Lars Ejnar Larsen på Fyn, som var en af de første.

- Det var ikke så slemt. Certificeringen tog en halv time i telefonen, fortæller Lars Ejnar Larsen, da HYO møder ham i hjemmet en sen aften i april. Han har kørt gylle ud hele dagen ? afgasset gylle. Og netop håndteringen af gyllen er helt central i, hvor stor klimaaftrykket i primærproduktionen er.

citat start

Det var ikke så slemt, at blive klimacertificeret hos DC, certificeringen tog en halv time i telefonen.

citat slut

- I 2001 overtog jeg mine forældres gård, hvor vi producerer ca. 6.000 slagtesvin i dag, og i 2015 udvidede jeg ved at købe en gård med 500 søer og produktion af cirka 16.000 slagtesvin. En del af gyllen får jeg afgasset i Fangel Biogas - det var med i købet. Det koster mig ikke noget, og jeg får den afgassede gylle kørt til de gylletanke, jeg ønsker. Jeg er også B-medlem i Midtfyns Biogas, og her betaler jeg to kroner pr m3 for at få afgasset gyllen og leveret tilbage i gylletankene. Det kan godt betale sig, da jeg dermed får omfordelt gyllen, og jeg synes også, den afgassede gylle er mere homogen og mindst lige så næringsrig som almindelig gylle, forklarer han og erkender, at han ikke tænkte i CO2-belastning, da han valgte at benytte biogasanlæggene. Det handlede primært om tankkapacitet og omplacering af gyllen på ejendommene.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame