Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ny dyrevelfærdslov satser på at beskytte menneskers følelser

Maj 2019 | Af PETER SANDØE, professor ved Københavns Universitet

  • 104904_1

Lovens fokus på etiske hensyn beskytter mere menneskers følelser i stedet for at fokusere på at begrænse dyrs lidelser.

Indtil for omkring 200 år siden var i det vores del af verden kun ejendomsretten og andre menneskecentrerede hensyn, som satte grænser for udnyttelsen af dyr. Dette ændrede sig i det 19. århundrede, hvor der kom lovgivning, som skulle tjene til at beskytte dyr mod menneskers mishandling og misbrug. Den første lov til beskyttelse af dyr blev vedtaget af det britiske parlament i 1822, og Danmark fulgte trop i 1857, hvor lov om "straf for dyrplageri" blev indført. Den forbød "rå mishandling eller anden grusom og oprørende behandling af dyr, navnlig husdyr". Disse tidlige dyreværnslove sigtede mod at beskytte dyr mod såkaldt "meningsløs grusomhed", hvorimod den almindelige brug af dyr til produktion af fødevarer eller beklædning eller som trækdyr ikke blev begrænset. Som det fremgår af citatet fra den danske lov, var fokus på motiver (rå og grusom) og på følelserne hos de, der så på (oprørende).

Dette ændrede sig gradvist fra midten af det 20. århundrede. I de indledende paragraffer til "Lov om værn for dyr", som trådte i kraft i Danmark i 1950, blev perspektivet udvidet til også at omfatte den almindelige måde at holde og passe dyr på. Dyrene skulle "passes og plejes forsvarligt", og man skulle sikre sig, at deres opholdsrum var "forsvarligt indrettet". Hermed nærmede man sig det moderne begreb "dyrevelfærd", som sætter grænser for den almindelige brug af dyr, for eksempel til at producere kød, mælk, æg og pels.

Begrebet "dyrevelfærd" kom til fuld udfoldelse i den seneste store revision af den danske dyreværnslov fra 1991, som blev indledt med de følgende to paragraffer:

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame