Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Bøvler du med brok?

Maj 2019 | Af JETTE BECK, redaktør

  • 105013_1

SEGES Svineproduktion giver 10 bud på hvordan man nedsætter risikoen for brok hos dine grise.

Navlebrok er en multifaktoriel og nedarvet lidelse, så både genetik og miljø spiller en rolle. Miljøfaktorer, som hygiejne og bundmateriale i farestalden samt kuld og hold, spiller en rolle. Forskning viser, at forebyggelse mod navlebrok skal foregå ved hjælp af tiltag i stalden på grund af den store indflydelse af miljøet.

Potentialet for at avle sig ud af navlebrok er tvivlsomt, selv om der findes genetisk variation. Genetisk ses mere navlebrok i Duroc end i Yorkshire.

Selv om vi ikke kender årsagen til navlebrok, formoder man, at tilstanden kan begynde med betændelse i navlestrengen. Seges skriver, at infektion i navlestrengen starter i de første levedøgn, før strengen er helt indtørret:

Ved infektion fortykkes navleringen og bliver hård, hvorved den udvides. Når hævelsen er forsvundet, er der dannet en vid brokring, der giver risiko for, at brok kan opstå. Hvis navleringen er mindre end to centimeter, er der stor risiko for indeklemt brok. Selv forholdsvis store brok er ikke nødvendigvis forbundet med smerte eller gener for grisen.

Se videoen fra Christian Jakobsen, som producerer 38.000 OUA-grise. Han oplever, at produktion helt uden antibiotika øger problemerne med brokgrise.

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame