Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Gælder den demokratiske ret på landet?

Jun. 2019 | Af Hyo

Uanset hvordan det danske system er indrettet, så skal vi holde fast på det vi er gode til - og det er at samles.

For første gang i mit liv føler jeg mig afskåret fra at udnytte min demokratiske ret til at stemme. Det kommer sig af et travlt arbejdsliv, en aktiv fritid, en bopæl på landet og misinformation fra det offentlige.

Da jeg ikke kunne være hjemme på valgdagen, måtte jeg ty til at brevstemme, og heldigvis lød det, at man kunne brevstemme til EU parlamentsvalget frem til den 23. maj. Da jeg undersøgte, hvor i mit nærområde, jeg kunne aflægge min stemme i ugen op til, viste det sig, at der ikke var mulighed for at stemme efter klokken 17.30. Det blev jeg ret chokeret over.

Man kan sige, at jeg nok har været for sent ude. Men man kan også sige, at valgsystemet er indrettet efter almindelige lønmodtagere, der bor i byerne.

Er det danske demokrati bygget op omkring en bybo, der (måske) arbejder fra klokken otte til 16?

Kigger man på, hvor mange skattepenge, der bliver brugt i byerne til for eksempel skoler, idrætsanlæg, kulturtiltag og offentlig transport, mens beboere på landet selv må spytte i kassen, når forsamlingshuset skal renoveres, eller skolen skal overleve, så holder den tese meget godt. Kigger vi på kontrolbesøg, fredninger, krav om beskyttelsesbræmmer, -zoner og så videre, ja så kan man godt komme i tvivl om den demokratiske ret virkelig gælder på landet.

Men der er noget, som vi er rigtige gode til på landet - vi kan samles.

Det er noget mange misunder os. Politikere møder gerne op på landet, for de ved, at vi kommer fra nær og fjern og samles for at tale en sag.

Mens valgmøder i byerne bliver aflyst i flæng på grund af for få deltagere, ja så samles vi i hobetal til for eksempel valgmøder.

Vi diskuterer gerne med de politikere, der tør at komme herud, hvor offentlig transport er en by i Rusland.

Det er godt gammeldags demokrati, og det skal vi værne om.

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame