Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ingen værdig afløser for medicinsk zink

Jun. 2019 | Af JETTE BECK

  • 105685_1
  • 105685_2
  • 105685_3

Opsummering af Zero Zinc Summit 2019

Hanne Damgaard Poulsen, professor ved Aarhus universitet, er grunden til, at svineproducenter over hele verden har fået øjnene op for medicinske doser af zinkoxid. Hendes forskning fra 1989 gav genlyd og dannede skole for at undgå fravænningsdiarré. Zinkoxid i medicinske doser viste sig at være et godt og billigt middel mod fravænningsdiarré. Forskningen viste, at mangel på zink giver nedsat foderoptag og udbrud af diarré, og at tilførsel af zinkoxid kan reducere risikoen for fravænningsdiarré markant.

Zink er essentielt for organismen, det indgår i cellernes vækst, immunforsvaret og energistofskiftet, men det er også et tungmetal. Zink er giftig i for store doser. Trods det kræver organismen daglig tilførsel, forklarede Hanne Damgaard Poulsen på Zero Zinc Summit i København.

citat start

Zinkoxid nedsætter sensitiviteten i tarmen og dermed hærdes tarmen, så den ikke er så følsom for bakterier

citat slut

- Vi ved ikke meget om transporten af zink i organismen, men vores forsøg viste, at tilførsel af 2500 mg/kg i to uger gav gode resultater, og næsten en halvering af tilfælde af diarré. Zink optages i blodbanen, når det tilføres som zinkoxid med 2500 til 4000 mg/kg foder. Studier viser, at zinkoxid nedsætter sensitiviteten i tarmen og dermed hærdes tarmen, så den ikke er så følsom for bakterier.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame